Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program

 

Raziskave na področju prehrane imajo velik pomen, saj predstavljajo temelj za določitev referenčnih vrednosti za vnos hranil in so osnova za oblikovanje trajnostnega prehranskega sistema in razvoj novih živilskih izdelkov. Omogočajo tudi načrtovanje politik na področju prehrane, javnega zdravja, kmetijstva in živilstva.

Prehrana je izrazito interdisciplinarna veda in tako je zasnovan tudi doktorski študij s področja prehrane. V okviru dveh obsežnejših predmetov slušatelji nadgradijo znanje iz osnov prehrane in prehranske biokemije. Predavatelji z različnih področij celostno predstavijo mehanizme vpliva prehrane na zdravje, ki vključujejo osnovno razumevanje metabolizma, fiziologije, biokemije, nutrigenetike in nutrigenomike, ter različne prehranske raziskave in druge aktualne teme s področja znanosti o prehrani.

S pomočjo ostalih predmetov doktorand pridobi poglobljene osnove klinične prehrane in molekularno bioloških metod, ki so v neposredni povezavi z doktorskim delom. V okviru predavanj, seminarskega in laboratorijskega raziskovalnega dela ter konzultacij študent poglobi znanje na področju aktualnih raziskovalnih problemov prehrane ljudi in živali. Glavni cilj doktorskega dela je osvajanje nekaterih sodobnih raziskovalnih metod v prehrani, razvijanje kritičnega pristopa in razumevanja procesov v razvoju znanosti o prehrani. Kandidati bodo imeli po končanem doktorskem študiju pomembno vlogo v akademskih krogih, industriji, zasebnem sektorju in državni upravi, ne samo kot raziskovalci, temveč kot strokovnjaki, ki prenašajo znanstvena odkritja in spoznanja na splošno in ciljno populacijo z namenom ohranjanja in izboljšanja zdravja ter zmanjšanja tveganja za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni.

 

KOORDINATOR:

izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj
Biotehniška fakulteta
Oddelek za živilstvo
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana
tel: 01 320 37 25   
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/160/bertoncelj-jasna    

 

NAMESTNIK KOORDINATORJA:  

doc. dr. Tanja Pajk Žontar
Biotehniška fakulteta
Oddelek za živilstvo
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana                                
tel: 01 320 37 13
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

O fakulteti / Zaposleni (uni-lj.si)