Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program


Znanstveno področje hortikultura zajema sadjarstvo, vinogradništvo, vrtnarstvo, okrasne rastline in zdravilne rastline. Je najbolj rastoča kmetijska panoga v Evropi in izven Evrope z vidika kakovosti obstoječih in novih hortikulturnih proizvodov ter ustvarjanja prijetnejših bivalnih pogojev.

Področje predstavljata dva temeljna predmeta. V prvem predmetu Hortikultura se bodo slušatelji seznanili z širšim področjem hortikulture, predvsem z njeno vlogo v svetu in pri nas ter sodobnimi rezultati na področju razmnoževanja in razvoja rastlin, pridelave funkcionalne ter varne hrane in sodobnih biotehnoloških metod žlahtnjenja. Pri predmetu Primarni in sekundarni metabolizem hortikulturnih rastlin bo predstavljen pomen različnih skupin primarnih in sekundarnih metabolitov v hortikulturnih rastlinah. Predstavljene bodo sintezne poti s ključnimi regulacijami in skupinami snovmi ter njihov pomen v mehanizmih odpornosti na stres, bolezni ter škodljivce. Podani bodo biotični in abiotični  dejavniki ter tehnologije pridelave, ki vplivajo na vsebnost biološko aktivnih snovi. Predstavljen bo vse večji pomen sekundarnih metabolitov v sadju za zdravje ljudi. Tematika bo obdelana z vidika preventive kakor tudi izboljšanje bolezenskega stanja ob rednem uživanju sadja.

Slušateljem, ki še niso poslušali poglavij iz hortikulture, pa so na razpolago izbirne vsebine iz področja sadjarstva, vinogradništva, vrtnarstva in okrasnih rastlin.

 

KOORDINATOR PODROČJA:

prof. dr. Robert Veberič
Biotehniška fakulteta
Oddelek za agronomijo
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana                     
tel: 01 320 31 41
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

NAMESTNIK:

prof. dr. Nina Kacjan Maršić
Biotehniška fakulteta                             
Oddelek za agronomijo
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana
tel: 01 320 31 13
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.