Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program


Les je najbolj perspektiven naraven obnovljiv polimerni kompozit, ki zaradi izjemnih lastnosti omogoča praktično neomejene načine rabe materiala.
Znanstveno področje les in biokompoziti je opredeljeno z dvema temeljnima predmetoma, ki omogočata pridobiti poglobljena znanja o lastnostih in tehnologijah predelave ter obdelave lesa in podobnih ligno-celuloznih materialov. Z izbirnimi in metodološkimi predmeti želimo ponuditi študentu možnost vsebinske nadgradnje izostrenih raziskovalnih vsebin, ki so podprte z vrhunsko raziskovalno opremo.

 V programu so poudarjene aktualne raziskovalne vsebine nastajanja in sprememb kakovosti lesa, strukture in lastnosti lesnih kompozitov, trajnosti in odpornosti materiala, mehanskih lastnostih lesa ter razsežnostih življenjskega cikla izdelkov iz lesa in biokompozitov. Doktorand bo imel možnost nadgrajevati znanja na področju tehnologij mehanskih obdelovalnih procesov, razvoja lepljencev, sodobnih procesov biotehnološke in kemične predelave lesa, spreminjanja agregatnega stanja lesa in razvoja novih produktov, biocidne in nebiocidne zaščita lesa, uporabe nanomaterialov v lesarstvu, različnih vidikov energetske rabe lesa in razvoja konkurenčnega lesnega podjetja.

 Kandidat bo po končanem študiju sposoben za ustvarjalno in samostojno znanstveno raziskovalno delo na širokem interdisciplinarnem področju lesarstva. Usposobljen bo za prepoznavanje temeljnih znanstvenih problemov ali za ustvarjanje dodane vrednosti v lesarskem podjetju in gospodarstvu, za reševaje zahtevnih nalog v javni upravi in drugih ustanovah, ki zaposlujejo najvišje izobražene kadre.


KOORDINATOR PODROČJA:

prof. dr. Petrič Marko
Biotehniška fakulteta
Oddelek za lesarstvo
Rožna dolina, C. VIII/34, 1000 Ljubljana                       
tel: 01 320 36 20
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/408/petric-marko     

 

NAMESTNIK:

prof. dr. Primož Oven
Biotehniška fakulteta
Oddelek za lesarstvo
Rožna dolina, C. VIII/34, 1000 Ljubljana                       
tel: 01 320 36 16
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/405/oven-primoz