Raziskave na področju prehrane pridobivajo vse večji pomen, saj dajejo osnove za razvoj novih izdelkov in načrtovanje prehranske verige od proizvodnje do porabe. Predstavljajo temelj za načrtovanje politik na področju kmetijstva, živilske in farmacevtske industrije, zdravstvenega varstva ter preventive.
Prehrana je izrazito interdisciplinarna veda in tako je zasnovan tudi doktorski študij s področja prehrane. V okviru temeljnih predmetov slušatelji obnovijo in dopolnijo znanje iz osnov prehrane in prehranske biokemije. V obeh sklopih predavatelji iz različnih področij celostno predstavijo biokemijske osnove, prehranske raziskave in temelje klinične prehrane. S pomočjo izbirnih predmetov doktorand pridobi poglobljene osnove iz področij, ki so v neposredni povezavi z doktorskim delom. V okviru predavanj, seminarskega in laboratorijskega raziskovalnega dela ter konzultacij slušatelj poglobi znanje na področju aktualnih raziskovalnih problemov prehrane ljudi in živali. Glavni cilj doktorskega dela je osvajanje nekaterih sodobnih raziskovalnih metod v prehrani, razvijanje kritičnega pristopa in razumevanja procesov v razvoju prehranske znanosti.
KOORDINATOR: izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/160/bertoncelj-jasna
|
NAMESTNIK KOORDINATORJA: doc. dr. Tanja Pajk Žontar |