Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program

Znanosti o celici so osnovane na celični biologiji, ki je izrazito dinamično integrativno področje znanosti, kjer je cilj spoznati strukturo in funkcijo evkariontskih celic v normalnih in bolezenskih stanjih. Objekt raziskav je posamezna celica v celični kulturi in celica kot del tkiva in organov.
Znanstveno področje Znanosti o celici je zasnovano tako, da posreduje znanja o dinamičnosti celične zgradbe v povezavi s sekrecijo, delitvijo, diferenciacijo in celično smrtjo, predvsem o razporejanju endomembranskega sistema, organizaciji citoskeleta, medcelični komunikaciji in fiziološki obnovi tkiv. Poglavja s področja molekulske celične in sistemske fiziologije omogočajo razumevanje funkcije celice v normalnih in patoloških procesih. Vključujejo tudi spoznavanje strategij za preoblikovanje delovanja celic z inženirskimi pristopi in biotehnološkimi metodami. Program vključuje poglavja o delovanju izbranih toksinov in dinamike kovin na regulacijske celične procese ter delovanje prizadetih celic.

Interdisciplinarno znanstveno področje Znanosti o celici so zasnovali visokošolski učitelji s sodelovanjem kateder in laboratorijev Oddelka za biologijo UL, BF, Inštituta za patofiziologijo UL, MF, Inštituta za biologijo celice UL, MF,  Nacionalnega inštituta za biologijo, Biomedicinskega znanstvenega centra Celica in Inštituta Jožef Stefan.

Program nudi  odlične raziskovalne možnosti in interdisciplinarni pristop na področju znanosti o celici. Namenjen je študentom, ki želijo pridobiti teoretična in metodološka znanja s področij celične biologije, molekulske fiziologije ter biologije membran in toksinov.

 

KOORDINATOR PODROČJA:

doc. dr. Nada Žnidaršič
Biotehniška fakulteta
Oddelek za biologijo
Večna pot 111, 1000 Ljubljana                      
tel: 01 3203 420
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/320/znidarsic-nada    

NAMESTNIK:

akad. prof. dr. Robert Zorec
Medicinska fakulteta
Laboratorij za eksperimentalno nevroendokrinologijo-Center                       
molekularna celična fiziologija (Center LN-MCP)
Zaloška 4, 1000 Ljubljana
tel: 01 543 70 20
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.