Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program

Doktorski študij s področja živilstva omogoča osvajanje novih znanj na interdisciplinarnem področju znanosti o živilih. Interdisciplinarnost naj bi motivirala vključevanje diplomantov živilstva, prehrane in mnogih drugih komplementarnih področij ter vzpodbudila raziskovalno inovativnost za prenos znanja in razvoj sodobnih trendov v proizvodno-oskrbovalni verigi živil.

Študij je usmerjen v živila, tehnologije in procese, ki omogočajo trajnostni razvoj, racionalno rabo energije, vode, surovin in s tem ohranjanje okolja, a hkrati zadovoljujejo človekove sodobne prehranske zahteve. Potrošnik, ki se zaveda pomena hrane za njegovo zdravje in kakovost življenja, usmerja razvoj varnih, hranljivih, okusnih oz. v vseh ozirih atraktivnih in tudi čim bolj obstojnih živil. Ta lahko izhajajo iz tradicije (npr. regionalna živila) ali sodobnih (bio)tehnologij (npr. GSO). Razvojni izzivi pa se začenjajo že na začetku verige ? npr. pri pridelavi kmetijskih surovin ali vzreji živine, z razvojem in kontrolo proizvodno-predelovalnih procesov, z uvajanjem novih metod preverjanja kakovosti in sledljivosti v agro-živilski verigi, z boljšim razumevanjem vzrokov in posledic patogenih in toksičnih dejavnikov kot rezultata človekovega poseganja ali naravnih procesov (npr. prisotnost kemijskih kontaminentov, povečane alergenosti sestavin hrane ali pa odpornosti in virulentnosti patogenih mikroorganizmov). Razvoj, in zato tudi študij, vključuje modele za zagotavljanje večje kakovosti in varnosti v pridelavi, predelavi in distribuciji živil, z vpetostjo vseh členov, vključno s potrošnikom. Ta ostaja kritična točka celotne verige, saj mora biti izobražen, inovativni živilski izdelki pa mu morajo biti ponujeni tako, da jih bo prepoznal in kupil.  Vsa omenjena področja bodo izziv doktorandom živilstva za njihovo študijsko in znanstveno-raziskovalno delo.


KOORDINATOR PODROČJA:

prof. dr. Sonja Smole Možina
Biotehniška fakulteta
Oddelek za živilstvo
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana                                 
tel: 01 320 37 51
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/141/smolemozina-sonja   

NAMESTNIK:

prof. dr. Lea Demšar
Biotehniška fakulteta
Oddelek za živilstvo
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana                
tel: 01 320 37 41
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/144/demsar-lea